Regelementen Cobra

Reglement Interne competitie – Cobra Systeem

Inleidende bepalingen

  • Er wordt gespeeld volgens de regels voor het schaakspel, vastgesteld door de wereldschaakbond (FIDE), officiële Nederlandse vertaling, laatste uitgave van de KNSB, voor zover dit reglement daar niet van afwijkt
  • De competitie omvat drie perioden en een slotronde, elke periode bestaat uit acht speelronden
  • Algemene bepalingen
  • Voor aanvang van de eerste ronde heeft iedereen nul punten. De rangorde wordt bepaald m.b.v. loting. De loting wordt verricht door de wedstrijdleider (verder aan te duiden als WL) of diens plaatsvervanger. De indeling voor de eerste ronde geschiedt aan de hand van deze rangorde, zoals verder omschreven in 7
  • Spelresultaten worden in punten gewaardeerd en gecumuleerd. De punten, die men per ronde kan behalen en de code die hiervoor gebruikt wordt:

10 voor winst (W)

5 voor remise (R)

0 voor verlies (V)

10 voor het spelen in extern verband (N) conform Art. 10

10 voor het staand nummer (S)

Voor absentie(A) worden de eerste keer gedurende een seizoen 10, de tweede keer 8, de derde keer 6, de vierde keer 4, de vijfde keer 2 en vervolgens telkens 0 punten toegekend conform Art. 11.

  • Per ronde worden er aan elke speler bonuspunten toegekend aan de hand van de op dat moment geldende clubrating (volgens het Reglement voor Clubrating) van de tegenstander. Hiervoor geldt onderstaande tabel

 

Clubrating tegenstander Aantal bonuspunten
1801 of meer 5
Van 1701 t/m 1800 4
Van 1601 t/m 1700 3
Van 1501 t/m 1600 2
1500 of lager 1

Paring

  • Voor elke ronde wordt een nieuwe rangorde opgemaakt volgens bereikt puntentotaal waarbij een speler met meer punten boven een speler staat met minder punten. Is het aantal punten gelijk, dan staat de speler die in de vorige rangorde hoger stond ook in de nieuwe rangorde hoger, met uitzondering van de eindstand na de slotronde. De paring voor de volgende ronde geschiedt volgens de laatste rangorde: nr. 1 tegen nr. 2, nr. 3 tegen nr. 4 etc.
  • Spelers mogen één keer per periode tegen elkaar gepaard worden. In gevallen waarin de nr. 1 op grond van deze bepaling of vanwege afwezigheid niet tegen de nr. 2 kan spelen, dan speelt nr. 1 tegen de hoogstgeplaatste speler tegen wie deze wel mag en kan spelen. Dit paringsproces herhaalt zich totdat alle spelers gepaard zijn of er één overblijft.
  • Staand nummer: Indien er een oneven aantal spelers aanwezig is, dan wordt er een staand nummer toegekend.
    1. Dit staande nummer wordt in beginsel slechts één keer per seizoen aan een speler toegekend.
    2. Een speler kan zich als “vrijwilliger” melden voor het staand nummer.
    3. Als er geen of meerdere “vrijwilligers” zijn voor het staand nummer, dan wordt het staand nummer toegewezen aan de speler met het geringste aantal punten die nog niet eerder een staand nummer heeft gehand.
    4. In de laatste 5 ronden van de competitie kan een speler in het bovenste kwart (afgerond naar beneden) niet een staand nummer krijgen.
    5. Het is toegestaan een schaakcomputer te laten deelnemen in de competitie. De computer wordt niet opgenomen in de rangorde en wordt slechts ingezet, indien er een oneven aantal spelers aanwezig is. De speler die op grond van het vorige lid een staand nummer zou krijgen, mag in plaats daarvan tegen de schaakcomputer spelen. Dezelfde speler mag echter maar één keer per seizoen tegen de computer spelen. In verband met de toepassing van 6 moet ook aan de schaakcomputer een clubrating worden toegekend.
  • Het spelen in externe wedstrijden. In gevallen waarin spelers niet kunnen deelnemen aan deze competitie, wegens het spelen in externe wedstrijden voor de club (bijv. NOSBO), wordt aan deze spelers de code N toegekend (10 punten). Ook begeleiders van (jeugd)teams kunnen in voorkomende gevallen, ter beoordeling van de WL, in aanmerking komen voor de code N.
  • Elke speler moet zich om 19:30 op de speelavond hebben aangemeld bij de WL. De WL deelt voor aanvang van het seizoen welke methoden er zijn voor aan- of afmelding.

Spelers die op dat tijdstip (nog) niet zijn aangemeld krijgen code A en ontvangen punten als omschreven in Art. 5, mits de WL op tijd een passende indeling kan maken.

 

De aan- en afmeldmethoden worden beheerd door de WL.

De huidige methoden van aan- en afmelding zijn:

  • Via een contact met de WL, bellen,mailen en een Sms/app bericht.
  • Peiling in de groepsapp voor leden
  • Standaard aan- of afmelding, bijvoorbeeld als iemand zich standaard aanmeld wordt er rekening gehouden dat deze persoon er elke speelavond is, deze persoon dient zich wel af te melden via een van de manieren.

Kleur

  • De WL bepaalt de kleur van de stukken waarmee de spelers spelen volgens onderstaande artikelen.
  • Indien twee spelers eerder in het seizoen tegen elkaar gespeeld hebben, dan wordt met tegenovergestelde kleuren gespeeld ten opzichte van hun laatste partij.
  • De wedstrijdleider houdt het verschil bij van het aantal partijen dat een speler in deze competitie met wit of zwart gespeeld heeft waarbij vaker met wit spelen een “positief resultaat” en vaker met zwart spelen een “negatief resultaat” oplevert. Als dit verschil ongelijk is tussen beide spelers, dan speelt de speler die het vaakst met wit heeft gespeeld zwart.
  • Indien volgens bovenstaande artikelen geen kleur kan worden toegewezen, dan wordt er geloot of beslist de wedstrijdleider.

Speeltempo en ranglijst

  • De bedenktijd beddraagt één uur en 30 minuten per speler per partij plus 30 seconden toegevoegde tijd per zet. Voor partijen waarin een schaakcomputer betrokken is, gelden afwijkende regels die door de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering worden bepaald. Deze regels dienen vastgelegd te worden in de notulen en zijn bindend tijdens het betreffende competitieseizoen.
  • Afwijkend speeltempo voor jeugdspelers. Partijen waarin één of meerdere jeugdspelers deelnemen, mogen op verzoek van een deelnemende jeugdspeler gespeeld worden volgens een afwijkend tempo zijnde een bedenktijd van één uur plus 30 seconden toegevoegde tijd per zet. Het verzoek tot dit aangepaste tempo moet gemeld worden aan de WL voordat de partij begint.
  • Invoegen van nieuwe leden. Nieuwe leden kunnen op elk moment worden ingevoegd. Het nieuwe lid krijgt het aantal punten dan overeenkomt met het aantal gespeelde ronden vermenigvuldigd met vijf.
  • Uitvoegen van leden. Een lid dat tijdens de competitie zijn lidmaatschap beëindigd, kan uitgevoegd worden. Dit heeft geen consequenties voor overige leden of hun puntentotaal.
  • De speler die na de slotronde de meeste punten heeft behaald, is clubkampioen. Zijn er twee of meer spelers op grond van het bereikte puntentotaal aanspraak kunnen maken op het clubkampioenschap, dan eindigt de speler met de minste absenties (Art. 11) als eerste. Is ook dit aantal bij twee of meer spelers gelijk, dan wordt er een barrage gespeeld op een door de WL te bepalen wijze. Voor de diverse uit te reiken prijzen wordt verwezen naar het prijzenreglement.

Subgroepen

  • Voor aanvang van de competitie worden drie subgroepen ingedeeld. Dit gebeurt aan de hand van de eindstand van het voorgaande seizoen. Bij bijv. 30 spelers krijgen nummers 1 t/m 10 de kwalificatie A, de nummers 11 t/m 20 B en de nrs. 21 t/m 30 C. Indien het aantal spelers niet deelbaar is door drie, dan wordt eerst subgroep C aangevuld en vervolgens subgroep B.
  • Nieuwe leden worden in beginsel ingedeeld in subgroep B. De WL kan op basis van de vermeende speelsterkte van het nieuwe lid deze ook in een andere subgroep onderbrengen.
  • De eerste subgroep-indeling, zoals omschreven in voorgaande artikelen, blijft gedurende het gehele seizoen gelden in verband met de subgroepkampioenschappen, zoals omschreven in 24.
  • Na de laatste ronde worden behalve de eindstand ook standen per subgroep opgemaakt. Zo is er naast de clubkampioen ook B-kampioen en een C-kampioen. De standen zijn op te vragen bij de WL.

Overige bepalingen

  • De WL is gehouden, voor zover mogelijk, een rooster met speeldata te publiceren en eventuele wijzigingen hierop zo spoedig mogelijk kenbaar te maken aan de deelnemers.
  • De WL houdt per spelers een spelerskaart bij. Hierop wordt aantekening gehouden van tegenstanders, kleur en resultaten. Ook wordt hierop de subgroepaanduiding vermeld, zoals bedoeld in 21. De WL mag op de spelerskaarten nog meer relevante gegevens bijhouden.
  • DE WL wijst een vaste plaats aan voor het bewaren van de reglementen die van toepassing zijn op deze competitie (o.a. FIDE reglement). Deze zijn ten aller tijde ter inzage.
  • Indien een deelnemer aan deze competitie van mening is dat de wedstrijdleider in strijd met de reglementen gehandeld heeft, dan kan hij of zij na afloop van een speelronde schriftelijk bezwaar aantekenen bij het bestuur. Dit bezwaarschrift dient met redenen omkleed, binnen veertien dagen aan één der bestuursleden te worden toegekomen. Indien het bestuur het bezwaar kan onderschrijven, zal in overleg naar een oplossing worden gezocht.
  • In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de WL.
  • Dit reglement kan worden aangehaald als “Cobra-Systeem” (hetgeen staat voor Competitiesysteem Op Basis van RAting), “interne competitie” of “reguliere interne competitie”.

Idee en reglement: Arnold Hoogeveen (1991), gewijzigd en opnieuw vastgesteld door de algemene ledenvergadering d.d. 27 augustus 2010.